Met collega’s in gesprek gaan over signalen die mogelijk wijzen op kindermishandeling is voor veel mensen lastig. Vaak gaat het eerst nog om een, niet concreet, onderbuikgevoel. Woorden geven aan dat gevoel, het feitelijk maken, is over het algemeen moeilijk. Het gevoel hebben te oordelen over mensen of zelfs mensen te beschuldigen maakt het nog lastiger. En toch is het ongelofelijk belangrijk om dat gesprek met elkaar te voeren.

In samenwerking met Spelpartners heeft Praat de Signalenwijzer ontwikkeld om op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te gaan over het signaleren van kindermishandeling.

Workshop Live

De trainer leest de voorbeeldcasus voor en de deelnemers schrijven mee met wat hen opvalt. Dit kunnen zowel positieve als negatieve gedragingen/signalen zijn. Wanneer de hele casus is voorgelezen, schrijven de teamleden alles wat hen is opgevallen op post-its.
Vervolgens plakt men deze post-its op het spelbord. Hierbij maakt iedereen, individueel en per gedraging/signaal, een afweging: is dit gedrag/signaal ernstig, is het grijs gebied of is er niks aan de hand?

Nadat iedereen de post-its heeft geplakt, gaan de deelnemers onder leiding van de trainer met elkaar in gesprek over de overeenkomsten en verschillen in wat er is opgevallen en in de weging. Deelnemers krijgen de gelegenheid om hun observaties en weging te motiveren en anderen daar ook op te bevragen. In het gesprek wat daardoor ontstaat geeft meer duidelijkheid over wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn.

Tijdens dit proces worden de voordelen van teamwork bij het signaleren van kindermishandeling heel duidelijk. Het vergroot namelijk de objectiviteit, het verkleint de invloed van het eigen referentiekader én de beslissing over mogelijke vervolgstappen wordt een gedeelde verantwoordelijkheid.

Nadat de deelnemers een inschatting hebben gemaakt over de situatie bespreekt de trainer de achtergrond van de casus met de deelnemers. Alle gedragingen/signalen uit de casus worden besproken.

De volgende stap is dat men een eigen casus inbrengt en vervolgens op dezelfde manier de tool gebruikt.

Aan het eind van de workshop vragen we de deelnemers hun ‘vuile was’ buiten te hangen. Dit betekent dat de deelnemers  een ervaring, gevoel of gedachte over kindermishandeling op een stuk wasgoed schrijven en dit ophangen.

Praktische informatie
    • Duur van de workshop: 2 uur
    • Maximum aantal deelnemers: 25

Workshop Online

Dit is een zogenaamde technische workshop waarin de deelnemers leren op welke manier de methodiek van de Signalenwijzer ingezet kan worden. De voorbeeldcasus die in deze workshop wordt gebruikt, is niet zozeer om inhoudelijk op kindermishandeling in te gaan, maar wel om te ervaren hoe de Signalenwijzer werkt.

Tijdens de workshop wordt gewerkt in het online programma ‘Picto-canva’ zodat de deelnemers werkelijk kunnen ervaren hoe de methodiek van de Signalenwijzer werkt.

De Signalenwijzer is een hulpmiddel wat wij in samenwerking met Spelpartners hebben ontwikkeld. Dit hulpmiddel ondersteunt het gesprek wat je voert met collega’s wanneer je een onderbuik gevoel hebt over een kind of over een gezin.

Praktische informatie
  • Duur van de workshop: 45 minuten
  • Maximum aantal deelnemers: 12
Voor wie?

De workshop (live en online) is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die werkzaam zijn in:

    • Onderwijs
    • Kinderopvang
    • Gezondheidszorg
    • Hulpverlening
    • Jeugdzorg en jeugdhulpverlening
    • Politie en Justitie
    • En voor studenten van de beroepsopleidingen in deze sectoren

De live workshop vormt ook een onderdeel van de Buurtaanpak.

Neem gerust contact op voor meer informatie of boekingen. Meer weten over de Signalenwijzer? Klik hier.